Vegetarische en Ekologische Kooktaferelen
Header

26 mei – 2 juni: ‘In to the Roots’: Cursus Eten uit de Natuur in Italië

April 29th, 2013 | Posted by erik in ETEN MET MUZIEK

In de bergstreek ten noord-oosten van Rome, ligt de streek Sabina, inclusief de Monte Sabina, zichtbaar vanuit Rome.

Sabina is voor Italie-gangers een nog onontgonnen gebied. Zelfs de Italianen kijken over Sabina heen wanneer zij op vakantie gaan. En ook zij missen dan een prachtige streek met bosrijke heuvels, olijvenplantages, een overvloed aan wijngaarden en adembenemende uitzichten. Hier vindt u geen toeristenbussen, -menu’s en -wachtrijen. Hier vindt u de locale bevolking genietend van een lokaal gerecht en loopt u de kans te moeten wachten voor een kudde schapen op weg naar een nieuw stuk grasland. Sabina heet niet voor niets het “Onontdekt Italie”.

Van 26 mei t/m 2 juni wordt de cursus ‘Into the Roots’ georganiseerd in het OZU cultural centre, in het hart van de regio Sabina. De cursus wordt gegeven door Dr. Uri Mayer-Chissick. Dit is de kans om te ontdekken wat er op het gebied van voeding uit de omgeving te halen valt. Onder het mom van ‘weet wat je eet’, trekken we de bergen in op zoek naar eetbare producten uit de natuur. ’s Avonds gaan hier van genieten nadat we er een heerlijke èn gezonde maaltijd van hebben gemaakt. Daarnaast wordt ons verteld over de geschiedenis van onze voeding en de gevolgen daarvan.

Met deze vegetarische kookcursus werken we zoveel mogelijk met natuurlijke produkten die we zelf vinden in de omgeving. Tijdens deze workshop krijg je ‘s ochtends bijvoorbeeld “les” over medicinale kruiden. In het element kruidengeneeskunde bespreek je allereerst de grondbeginselen en genezingsmodellen van de kruidenleer. Je leert de classificatie van kruiden kennen en komt te weten welke werkzame bestanddelen zij bevatten. De chemische samenstelling en genezende eigenschappen worden uitgebreid besproken. Er komt een groot aantal kruiden aan bod en je leert (buiten het feit dat je ze kunt gebruiken voor een maaltijd) alles over de wijze waarop je ze bij ziekte kunt inzetten.

Elke ochtend heeft naast bovenstaande deel ook een eigen thema. Het algemene (hoofd)deel bestaat uit het bespreken, proeven en bekijken van de planten die tijdens de cursus in de omgeving groeien. ‘s Middags lopen we steeds een andere route in de omgeving, waarbij we zowel bekende als onbekende planten zullen zoeken en “proeven”. De thema’s komen tijdens de ochtend zelf kort aan bod, de nodige aanvullende en praktische informatie wordt in de cursustekst van die ochtend meegegeven.

We gaan 5 middagen koken met produkten uit de omgevingen en behandelen hier enkele belangrijke thema’s, waaronder “fermenteren, slow cooking & zuurdesembrood bakken”. Gedurende de cursus krijg je informatie over de gebruikte voedingsmiddelen en hun specifieke werking en voedingswaarde. Daarnaast komen diverse onderwerpen ter sprake, zoals; welke voeding bevat plantaardige eiwitten en in welke verhouding moet je deze combineren? Welke groenten bevatten veel nitraten en hoe vaak mag je deze per week eten? Als je minder zuivel eet hoe kom je dan aan je calcium opname? Welke olie moet je gebruiken en voor welke toepassing? Welke kooktechnieken passen bij een seizoen?

Boeken via erik@vekologisch.nl geeft €100 korting op de reis.

Programma:

Zondag 26 mei
Dag van aankomst
20:00 Diner

Maandag 27 mei
9:00 Ontbijt
10:00-11:30 De Geschiedenis en Evolutie van de Human Nutrition – (Vlees en vleesvervangers)
12:00-13:30 Medicijnen uit het verleden – een introductie tot de geschiedenis van medicijnen
13:30-14:30 Lunch
15:00-18:00 Excursie
18:30 Kook Workshop: slow cooking
20:00 Diner

Dinsdag 28 mei
9:00 Ontbijt
10:00-11:30 De Geschiedenis en Evolutie van de Human Nutrition – Agrarische Revolutie – van wild tot gecultiveerd
12:00-13:30 Medicijnen uit het verleden – Elementen, Temperamenten and Humeuren????
13:30-14:30 Lunch
15:30-17:30 ‘a Foraging Hike’ (Trektocht en voedsel verzamelen) – zoeken naar en proeven van wilde eetbare planten uit de omgeving
18:30 Kook Workshop –traditioneel zuurdesem brood en zelf gevonden voedsel
20:00 Diner
Na het diner een bezoek aan Monteleone

Woensdsag 29 mei
Een dag trip naar Rome

Donderdag 30 mei
9:00 Ontbijt
10:00-11:30 De geschiedenis en evolutie van de Human Nutrition  – De Melkweg – De oorsprong van het melken?
12:00-13:30 Ancient Medicine – Voeding en medicijnen – Wat is het verschil tussen voeding en medicatie?
13:30-14:30 Lunch
15:00-18:00 Excursie
18:30 Kook Workshop – De kunst van het fermenteren
20:00 Diner

Vrijdag 31 mei
9:00 Ontbijt
10:00-13:30 ‘a Foraging Hike’– zoeken naar en proeven van wilde eetbare planten uit de omgeving
13:30-14:30 Lunch
15:30-17:30 De geschiedenis en evolutie van de Human Nutrition –Suiker en de Industriële Revolutie van voedsel
18:30 Kook Workshop –  Kiemen en ontkiemen
20:00 Diner
21:00 Babette’s Feast – een Slow-Food film

Zaterdag 1 juni
9:00 Ontbijt
10:00-11:30 Medicijnen uit het verleden – Lezen in oude medicijn boeken en geschriften
12:00-13:30 Conclusie – Wat kunnen we van hier naar onze eigen keuken en life-style brengen?
13:30 Lunch
15:30 een Italiaanse Kook trip
20:00 Diner

Zondag 2 juni
9:00 Ontbijt
Dag van vertrek

 

Share

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Responses are currently closed, but you can trackback.